Efter fyra förhandslingsdagar avslutades på torsdagen renskötselmålet i hovrätten. Foto: Izabelle Nordfjell och Henrik Montgomery/TT

Rättegången Vapsten mot Vapsten slut i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra dagar är förhandlingarna i renskötselmålet – Vapsten mot Vapsten – över vid hovrätten i Umeå. Parterna får nu vänta till den 22 juni på dom.

Vapsten lappby hade överklagat tingsrättens beslut i fjol om att Vapsten sameby ska ha ensamrätt till renskötsel i Tärnaby- och Lyckseleområdet. 

En stor del av tiden i hovrätten har ägnats åt att titta på de förhör som gjordes i tingsrätten, och visningen pågick till in på torsdagen.

Efter tvångsförflyttning

Tvisten går tillbaka till början av 1900-talet, då samer i Karesuandoområdet tvångsförflyttades söderut. Deras ättlingar bildar i dag Vapsten sameby, medan ättlingarna till de samer som levde i området dit tvångsförflyttningen skedde utgör Vapsten lappby.  

I flera år har de tvistat om vem som har rätt att bedriva renskötsel, och på torsdagseftermiddagen avslutades hovrättsförhandlingarna i Umeå.  

Båda parter segervissa

Ombuden höll sina slutanföranden, och tidigare i veckan har både Vapsten lappbys advokat Jan Södergren och Vapsten samebys advokat Per Magnusson uttryckt sig segervisst om att deras klient kommer att vinna.

Återstå att se hur det blir. Dom meddelas den 22 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.