Foto: Stina Stjernkvist/TT

Renmarkskommitténs förslag fast på departementet: ”Hamnar i limbo”

Uppdaterad
Publicerad

Ingenting har hänt sedan Renmarkskommittén lämnade in sitt delbetänkande i somras.

Riksdagsledamoten Jakob Olofsgård (L) beskriver det som att utredningen ”hamnat i limbo”.

– De här konflikterna riskerar att komma så nära inbördeskrig vi kan komma i Sverige, säger han till DN.

I renmarkskommitténs delbetänkande, som lämnades in i juni, finns en skiss på ett slutbetänkande som skulle ge samebyar rätten att bestämma över jakt och fiske i sina områden. Det samtidigt som de skulle ha en skyldighet att låta andra jaga och fiska när det inte allvarligt stör renskötseln.

Tre av Tidöpartierna, M, KD och SD, reserverade sig och en majoritet bestående av S, MP, V, C – och Tidöpartiet L – röstade för att delbetänkandet och skissen skulle skickas ut på remiss.

”Hamnar i limbo”

Men sedan dess har inte mycket hänt. Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har tjänstemännen på regeringskansliet berett saken färdigt, men någon remiss har fortfarande inte skickats ut trots möten förra veckan. Det gör Jakob Olofsgård (L) i Renmarkskommittén frustrerad.

Han menar att M, KD och SD vill stoppa hela utredningen genom att förhala den.

– Vi och utredningen hamnar i limbo. De säger bara nej, men ger inte något alternativ, Det är en känslig fråga som man inte vinner några val på. Men vi kan inte blunda för Girjasdomen och vi behöver en bred politisk lösning för det här spända läget, säger han till DN.

”Ska vara som innan Girjasdomen”

Moderaternas kommittéledamot John Widegren röstade emot delbetänkandet. Han vill inte att förslaget ska skickas ut på remiss.

– Jag tycker att det ska vara som innan Girjasdomen: att staten ger rätt åt alla att fiska och jaga. Jag vill inte ge exklusivitet åt samebyarna, säger han till DN.

När och om förslaget kommer skickas ut på remiss är oklart. Peter Kullgrens pressekreterare svarar i ett sms till DN att ”Frågan bereds”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.