Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportern Frida Sundqvist är förvånad över hur hennes ursprung sammankopplas med hennes journalistiska granskning av gruvbolag med koppling till skatteparadis i brittiska Jungfruöarna. Foto: SVT

Reportern om Littorins attack: ”Det andas rasbiologiskt tänk”

Uppdaterad
Publicerad

Aftonbladets granskning av ett omstritt gruvbolag som kopplats till skatteparadis fick under torsdagseftermiddagen för reportern en oväntad vändning. Styrelseordförande Sven Otto Littorin skrev inte bara till redaktionen utan också i sociala medier om reportern som partisk och pekade på hennes samiska påbrå.

– Väldigt obehagligt, säger Frida Sundkvist till SVT Sápmi.

Det var som svar på Aftonbladets granskning som reportern på mer än ett ställe började ifrågasättas som reporter för att med anledning av släktband inte göra ett opartiskt arbete.

– Det är vanligt när man granskar företag att de försöker blanda bort korten, säger Frida Sundkvist som skött granskningen och menar att det finns en strategi att försöka få journalisten som klandervärd.

Tornedalingar och samer utsatta

– Det andas rasbiologiskt tänk som både samer och tornedalingar, det senare som jag framför allt har ursprung ifrån, varit utsatta för i väldigt många år.

Martin Schori, biträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet, är förvånad över att Sven Otto Littorin väljer att rikta in sig på att ifrågasätta reporterns etniska rötter, i samband med en journalistisk granskning av ett bolag.

Hör Martin Schori i klippet nedan.

SVT Sápmi har sökt Sven Otto Littorin för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.