Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Inte en spänn har gått till ett skatteparadis, säger Sven-Otto Littorin, ordförande i Beowulf Mining som nu hamnat i blåsväder. Foto: SVT Arkiv/Micke Nyberg/SVT

Finansiering saknas för gruva i Kallak – Beowulf Mining i blåsväder

Uppdaterad
Publicerad

Beowulfs Minings aktier föll kraftigt på onsdagen efter mediauppgifter om att bolaget saknar finansiering för en gruva i Kallak och att mångmiljonbelopp skickats till ett dotterbolag i Kosovo som kopplas till ett brevlådeföretag i ett skatteparadis.

Det är Aftonbladet som publicerat artikeln om det omstridda gruvbolagets brist på finansiering och koppling till ett brevlådeföretag på Jungfruöarna.

Och på en dag föll Beowulfs aktie med runt 20 procent.

Gruvbrytning i Kallak

”Givetvis saknar vi finansiering”

Men gruvföretagets ordförande Sven-Otto Littorin menar att det handlar om felaktiga uppgifter och rena självklarheter.

– Visst, vi saknar givetvis finansiering just nu. Det är självklart att vi inte kan sitta på åtta miljarder kronor och bara vänta, det går inte. Vi behöver få regeringens tillstånd innan vi börjar ragga pengar, men eftersom det ligger 400 miljoner ton järn under marken i Kallak så är det vårt minsta problem, säger han.

”Inte en spänn till skatteparadis”

Enligt Aftonbladet har Beowulf slussat knappt 20 miljoner kronor till dotterbolaget Vardar i Kosovo för prospektering. Det bolaget har kopplingar till ett brevlådeföretag i skatteparadiset Jungfruöarna.

– Inte en spänn har gått till ett skatteparadis, allt har satsats i Kosovo. När vi blev majoritetsägare för tre veckor sedan så fattade vi beslutet att lägga ned bolaget på Jungfruöarna, som inte har någon verksamhet eller något kapital, säger Sven-Otto Littorin.

”Kan inte kommentera”

Han hoppas fortfarande på ett snabbt besked om Kallak.

– Regeringen har sagt att ett beslut kommer i närtid och då får vi väl tro på det. Om det tar en vecka till så kan vi leva med det. Vi har ändå väntat i fem år, säger Sven-Otto Littorin.

Enligt Kajsa Loord, näringsminister Karl-Petter Thorwaldssons (S) pressekreterare, så bereds Kallak-ärendet fortfarande.

”Det är ett förvaltningsärende som hanteras av regeringen och näringsministern kan inte kommentera ärendet innan ett beslut är taget” skriver Kajsa Loord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet