Mattias Fjellström, Vilhelmina Norra sameby, Karl-Johan Ottosson, kommunchef, Jonas Stinnerbom, ordförande Vilhelmina Norra sameby och Mathias Blind, ordförande Vilhelmina Södra sameby när avtalet gällande renkött var klart. Foto: Vilhelmina kommun

Samebyar anmäler kommun till Diskrimineringsombudsmannen

Publicerad

Vilhelmina norra och Vilhelmina södra samebyar anmäler Vilhelmina kommun till Diskrimineringsombudsmannen.

Anledningen är att de anser att kommunen uttryckt sig bland annat rasistiskt om samer.

– Vi i samebyn känner oss direkt utpekade, säger Jonas Stinnerbom, ordförande Vilhelmina norra sameby.

Det var i april som Vilhelmina kommun tillsammans med samebyarna beslutade sig för en ny överenskommelse där samebyarna ska leverera renkött vid kris eller krig.

Men nu anmäler Vilhelmina norra och Vilhelmina södra samebyar kommunen till Diskrimineringsombudsmannen, det skriver Svenska Samernas Riksförbund (SSR) i ett pressmeddelande.

Anledningen är att samebyarna anser att kommunen i sitt yttrande gällande renmarkskommitténs delbetänkande uttryckt föråldrade och rasistiska åsikter gällande samer och renskötsel.

– Vi ställer oss frågande till hur ett remissvar ens kan skrivas på det här sättet, och allra minst skrivas under av ledande politiker i kommunen. Jag förstår inte varför de skriver att gemene man är rädda för att fjällområdet ska lämnas utan insyn. Det är ingen som ens har frågat hur det skulle kunna bli om samebyn skulle förvalta jakten och fisket, säger Mathias Blind, ordförande i Vilhelmina södra sameby.

– Vi anser att det här är diskriminerande och att politiker inte kan uttrycka sig med föråldrade och rasistiska åsikter gällande oss samer och vår näring, renskötseln. Vi kommer att lämna in en anmälan till diskrimineringsombudsmannen inom kort, säger Jonas Stinnerbom, ordförande Vilhelmina norra sameby.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kommunchefen Karl-Johan Ottosson om avtalet med samebyarna om renkött. Foto: Vilhelmina kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.