Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, t v, är glad över styrelsens beslut medan oppositionens Lars Miguel Utsi, t h, kallar det oseriöst. Foto: Jenny Israelsson Skoglund

Styrelsebeslut: Samebyarna kan få flera typer av medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Om några år kanske samer utanför rennäringen kan få del av samebyarnas rätt till jakt och fiske i fjällen. Sametingets styrelse vill öppna upp för fler typer av medlemskap. Men oppositionen är kritisk till förslaget. Räkna med debatt i plenum om några veckor.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, från partiet Jakt- och fiskesamerna, har drivit frågan i många år och beskriver beslutet som stort. 

– Den nuvarande rennäringslagen har ju kluvit samerna i två grupper, säger han till SR Sameradion.

”Ett oseriöst förslag”

Inom oppositionen är man däremot starkt kritisk.

– Det är ett förhastat förslag att lägga fram just nu. Vad jag vet har frågan inte remissats än, och det går emot regeringens uppdrag om att förslagen ska ha stöd av merparten av samebyarna. Det är oseriöst, säger Lars Miguel Utsi, ordförande i oppositionspartiet Guovssonásti.

Avgörs i slutet av maj

I slutet av maj får Sametingets plenum ta ställning till förslaget. Blir det ett ja, lämnas det över till Renmarkskommittén, som ska leverera sitt förslag till ny renskötsellag år 2025.

– Om alla samarbetspartier i styrelsen står fast, finns en liten majoritet för förslaget. Men som frågan hanterats hoppas jag att plenumsledamöterna om några veckor inser hur fel det blir, säger Lars Miguel Utsi.

SVT Sápmi söker styrelseordföranden Håkan Jonsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.