Frågan om Gimvalls kåta som åter ska brännas blir en fråga för politiken. Foto: SVT

Sametinget lyfter frågan om Gimvalls kåta

Publicerad

Innan Anita Gimvalls kåta i Västerbottens inland ska brännas av myndigheter en andra gång så kommer nu frågan lyftas i Sametinget.

– Det är högst anmärkningsvärt att man fattar ett sådant beslut så skyndsamt och inte väntar ut renmarkskommitén som är statens egen offentliga utredning, säger en förvåndad Sametingsordförande, Håkan Jonsson som även är partiledare för Jakt- och fiskesamerna.

Håkan Jonsson leder Jakt- och fiskesamerna som även är det parti som Anita Gimvall själv företräder. Samtidigt är frågan även utöver det viktig för partiet då Gimvalls kåta sannolikt hade hanterats helt annorlunda om hon hade varit renägare.

– Vi stöttar Anita Gimvall det vi kan, även ekonomiskt om så behövs säger Håkan Jonsson.

Ärendet kring hur Anita Gimvalls koja åter dömts till att brännas ska nu tas upp i Sametingets styrelse, enligt Jonsson.

En fråga för Sametinget

Frågan om Anita Gimvalls kamp mot myndigheterna om att få behålla platsen för sin koja har tidigare ej lyfts i Sametinget. Senast den brändes var 2018.

– Det har diskuterats med inte varit något principiellt ärende tidigare men till veckan ska det tas upp, säger Håkan Jonsson.

Enligt den prövning som gjorts även i övermiljödomstolen är det inte möjligt för Anita att hävda att hennes nyuppbyggda kåta får vara placerad vid strandkanten i Vindelfjällens naturreservat fast hon hävdar att det stått en kåta där i generationer.

Vite och order om bränning

I januari löpte tiden ut för länstyrelsen i Västerbottens föreläggande ut. Efter platsbesök har myndigheten gått vidare och ansökt om utdömande av vite på 30 000 kronor hos mark- och miljödomstolen och så har de ansökt om verkställighet hos kronofogdemyndigheten. Tidigare hette det att Anita Gimvall hade fram till sommaren på sig att själv riva byggnaden men nu har myndigheten skyndat på processen. När kåtan ska brännas är ej offentliggjort.

  – Det blir i alla fall inte före påsk, säger kronoinspektören Mattias Lindgren, som även var med förra gången, våren 2018 när Gimvalls kåta brändes ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.