Sametinget: ”Bilder på nakna samer ska inte vara offentliga”

Uppdaterad
Publicerad

12 000 rasbiologiska bilder på bland annat samer förvaras på Uppsala universitet.

Efter klagomål från flera samiska organisationer slår nu Sametinget fast att de gärna tar över bilderna – om bara universitetet går med på det.

Bilderna togs under början och mitten av 1900-talet då Sverige var världsledande inom rasbiologin. Sedan dess har de förvarats på Uppsala universitet där vem som helst kan gå in och begära att få se dem.

Vuxna och barn poserar nakna – tvingade till det av svenska rasbiologer. Utöver samer fotograferades bland annat romer och tornedalingar.

”Dokumenterade samerna”

Efter krav från bland annat Amnesty Sápmi slår nu Sametinget fast att de arbetar för att ta över bilderna – bara Uppsala universitet går med på det.

– Vi jobbar ju för att tillsätta ett etiskt råd kompetenta personer och specialister som kan ha en plan för hur det här ska gå till, säger Håkan Jonsson, Sametinget styrelseordförande (JoF).

Sametinget arbeta för att ta kontakter med arkiven och diskutera hur man kan göra det här praktiskt. Framförallt vill de kortsiktigt se till att det här materialet inte är offentligt.

– Det man gjorde då var att visa på att samerna var en underlägsen ras. Det var ju därför man dokumenterade samerna, genom att fota dem nakna och mäta bland annat skallarna.

”Inga problem om man vet att det är samer”

Av totalt 12 000 rasbiologiska bilder i arkivet så ska en tredjedel vara bilder på samer. Uppsala universitet är tveksamma till att dela upp bilderna så att bilderna på samer tas ur helheten.

Ser du några problem med att splittra arkivet, om man tar bort bilderna på samer?

– Både ja och nej. Med de bilder man med säkerhet kan säga att det är en same, är det inga problem. Men jag vet inte hur man gör då man inte kan bestämma eller se om det är en same eller inte, men det är ju något man måste undersöka närmare.

Hör fler sametingspolitiker hos Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.