Sametinget har lämnat in lägesrapporten för samiska språken till regeringen. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Sametingets lägesrapport om samiska språk inlämnat till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Sametinget har lämnat lägesrapporten om samiska språken till regeringen, där man listar både lyckade språkprojekt och stora utmaningar gällande utbildningsområdet.

Det är den trettonde lägesrapporten i ordningen där Sametinget, som är ansvarig myndighet för de samiska språken i Sverge beskriver läget. Sametinget uppmärksammar återigen liksom tidigare utbildningsområdet som en av de viktigaste faktorerna för att bevara och främja de samiska språken. I årets lägesrapport konstateras att utbildningssituationen inte förbättrats nämnvärt, varken för modersmålsundervisningen i de samiska språken eller för den samiskintegrerade undervisningen.

Giellavahkku/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giällavahkkuo/ Gïelevåhkoe

Giellavahkku/ Giellavahkko/ Giellavahkko/ Giällavahkkuo/ Gïelevåhkoe, som är en av Sametingens språkliga samarbetet över landsgränserna som arrangerats för fjärde året i rad listas som ett projekt som utvecklas. Sametinget lyfter även utvidgningen av Samiskt språkcentrum som en positiv utveckling.

– Då vi blivit fler medarbetare inom Språkcentrum så kommer vi kunna medverka på fler nivåer och områden för att stärka de samiska språkanvändarna och de samiska språken, säger Sara Omma Simma, enhetschef i pressmeddelande.

Utmaningar för de samiska språken

Förutom att situationen gällande utbildningsområdet inte förbättrats, så lyfter Sametinget att det fortfarande saknas plattformar där samiskan tar plats. En viktig sådan är TV- och radioproduktioner.

– De samiska språken korsar landsgränserna vilket innebär en ökad samhörighet över nationsgränserna. Det är ytterst värdefullt för den samiska publiken om man kan få ta del av det samiskspråkiga programutbudet oberoende om man är bosatt i Finland, Norge eller Sverige, säger Ulla-Karin Sarri, språknämndens ordförande i pressmeddelandet.

Här kan du läsa hela lägesrapporten 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.