Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Jonsson säger att han varken är positiv eller negativ, men att man måste se över kärnkraften och dess möjligheter. Foto: Stefan Karlsson

Sametingsledaren: Hellre kärnkraft än vindsnurror

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är försiktigt positiv till regeringens planer om mindre kärnkraftverk i hela landet. Det är i alla fall bättre än vindkraftverk, menar han.

– Vi måste säkert diskutera det här i Sametinget, säger Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Regeringen vill ta bort begränsningen som i dag finns i Miljöbalken som säger att Sverige kan ha högst tio reaktorer i drift. Även begränsningen som säger att reaktorer bara får finnas på tre platser ska slopas.

Med det hoppas de att det ska kunna byggas flera små reaktorer runtom i Sverige där behovet finns.

Kärnkraftverken ska byggas nära elintensiva anvädare som vid tunga industrier – och energiminister Ebba Busch utesluter inte att det innebär att det även byggs kärnkraftverk i Sápmi.

”Hellre kärnkraftverk än vindsnurror”

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, konstaterar att Sametinget inte har tagit någon ställning i frågan kring kärnkraft.

– Det här är en jättekomplex fråga och vi står inför ett vägskäl hur Sverige i stort ska hantera det här, men vi måste säkert diskutera det här i Sametinget, inte minst om det blir aktuellt med kärnkraft i norra delen av Sverige.

Själv är han försiktigt positiv till beskedet. Vindkraften har i flera år varit besvärlig för rennäringen. De stora vindkraftparkerna har till stor del byggts i renbetesområden. Det samtidigt som de tar upp stora naturområden. Om Jonsson får välja mellan vindkraft och kärnkraft så är valet givet.

– I förhållande till vindkraft så ger 1-3 kärnkraftverk betydligt mindre avtryck än om vi ska ha vindkraftverk på i stort sett varje berg i norra Sverige, säger Håkan Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.