Jan Rannerud, rennäringsnämndens ordförande (VUO) hade inte fått någon information om ministermötet. Foto: Stefan Karlsson/SVT

Sametingspolitiker: ”Konstigt att vi inte var inbjudna till ministermötet”

Uppdaterad
Publicerad

I måndags träffades svenska och norska ministrarna, Anna-Caren Sätherberg och Sandra Borch för att diskutera gränsöverskridande renskötseln mellan Sverige och Norge. Sametinget är förvaltningsmyndighet för rennäringen och Jan Rannerud, ordförande för rennäringsnämnden visste inget om något möte.

– Om det är någon som skulle varit med på mötet, så är det Sametinget, men vi hade inte fått varken information eller inbjudan till mötet, säger Jan Rannerud, ordförande i rennäringsnämnden (VUO).

I måndags så träffades Norges landbruks- och matministern Sandra Borch och Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg för att diskutera den gränsöverskridande renskötseln mellan Sverige och Norge, som varit aktuell i över tjugo år. Sametingen och SSR har länge krävt att staterna ska enas i den här frågan. Sverige följer lappkodicillen från 1751 och Norge följer sin lag som är skriven efter 1972-års renskötselkonvention.

– Vi vet ju inte vad som diskuterades på mötet, om det var någon formalia. Men Sametinget följer ju saken, så det var förvånande att läsa om att ett möte ägt rum på SVT Sápmis sajt, säger Jan Rannerud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.