Juristen: Sverige är som föräldrar som inte bryr sig om sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Att få till en lösning på gränsöverskridande renbetet mellan Sverige och Norge tar tid och verkar ännu inte nå en lösning.

– Svenska myndigheter har agerat som föräldrar som inte bryr sig om sina barn, det vill säga de svenska renskötarna, man har inte haft omsorg om dem, säger Ánde Somby, förste amanuens i juridik vid Tromsö universitet.

Enligt Ánde Somby finns det två saker som Sverige och Norge måste ta hänsyn till för att en ny konvention vad gäller gränsöverskridande renbete ska kunna tas fram.

– Man måste ta an arbetet med kunskap och med omtanke. Man måste ha med folk med historisk kompetens och med kompetens i daglig engagemang. Sen måste även politiker på högsta nivå vara med och utforma konventionen, säger Ánde Somby. 

På vilket sätt har man tagit hänsyn till samisk rättsförståelse i förhandlingen?

– Hittills har det varit en utmaning, men förhoppningsvis löser det sig efter kritiken som Högsta domstolens kom med i Saarivuoma-målet. Förhoppningsvis kommer den biten att lösa sig och göra processen framåt enklare, säger Ánde Somby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.