Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det borde ha sagt till tidigare, eller så borde de ha omprioriterat medel till ungdomarna, säger Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen. Foto: Stefan Karlsson

Pengabrist stoppar samisk ungdomskonferens

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Samiskt parlamentariskt råd (SPR) konferens i maj skulle också SPR:s ungdomskonferens hållits – Nu ställer Sametingets ungdomsråd in på grund av pengabrist. – De borde ha omprioriterat medel till ungdomarna, säger Sáminuorras ordförande.

Det var i slutet på maj som SPR:s ungdomsråd skulle hållit sin konferens i Arvidsjaur, men nu har ungdomsrådet beslutat att ställa in eftersom de saknar tillräckligt med medel.

– De borde ha omprioriterat medel till ungdomarna, säger Sáminuorras ordförande Sara-Elvira Kuhmunen.

Sametingets ungdomsråd som inte ställer upp på intervju ska ha äskat medel till konferensen i över ett års tid.

”Vi har inte råd med artister”

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson menar att Sametinget är i en oerhörd pressad situation. Jonsson säger till Sameradion att de befinner sig i det svåraste ekonomiska läget sedan 1993. Jonsson menar också att de meddelat ungdomsrådet i god tid om hur mycket medel de har att röra sig med, och att de beviljat 150 tusen kronor till konferensen.

– Så den signal som ungdomsrådet fick inför den här konferensen, som även gäller den stora parlamentariska konferensen, är att vi inte ska ha artister. Vi har inte råd med artister, varken ungdomskonferensen och den stora parlamentariska konferansen. Vi får också se över kostnader då det gäller externa föreläsare, säger Håkan Jonsson till Sameradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.