Nattvardskärlen till höger tas i bruk på söndag i Jukkasjärvi kyrka. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Svenska Kyrkan

Samiska konsthantverk invigs i Jukkasjärvi kyrka

Publicerad

Ett konstnärligt nattvardskärl i silver och textilier gjorda med samiskt hantverk – på söndag ska de invigas under mässan i Jukkasjärvi kyrka.

– Jag önskar att de ska förstärka känslan av att vara hemma när man firar nattvard, säger Anna Kuoksu som är komminister i församlingen.

På söndagen den 24 september ska församlingen i Jukkasjärvi fira mässa på både nordsamiska och svenska. Där ska de dyrbara hantverken tas i bruk för första gången – men inte på något vis den sista.

– Vi ville ha en starkare samisk närvaro i vår kyrka, och hitta något konkret som faktiskt kunde få synas och användas, säger Anna Kuoksu.

Hon fortsätter:

– Söndagens invigning kommer att vara en svensk-samisk mässa. Men efter det kommer de här föremålen ha en självklar och direkt plats i många olika delar av vår församlings kyrkoliv, förhoppningsvis för evig tid framåt. Det här är föremål som  berättar om vilka vi är som bor här och om den historia vi alla är en del av.

Ska förstärka känslan av att vara hemma

Stor vikt lades vid att finna konstnärshantverkare med anknytning till området och konstnärlig kulturell förståelse. Valet föll på den lokala silversmeden Per Henrik Påve, som skapat kärlen, och konsthantverkaren Marianne Enoksson som stått för de unika textilierna.

Det färdiga resultatet blev, enligt Kuorku, över all förväntan och hon känner stolthet och glädje över att båda kulturerna äntligen får ta sin självklara plats i kyrkan.

– Tillsammans är vi kyrkan. Det här synliggör i detta fall att det som är samiskt har ett stort värde, inte bara för oss som bor här i Jukkasjärvi utan också för hela kyrkan. Jag önskar att de samiska nattvardskärlen och textilierna ska förstärka känslan av att vara hemma, för alla som firar nattvard här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.