Enligt skogsägaren stör renarna älgjakten – därför har han ansökt om skyddsjakt. Foto: SVT

Skogsägare vill ha skyddsjakt på ren utanför Jokkmokk: ”Olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

En skogsägare har ansökt om skyddsjakt på ren på sina marker utanför Jokkmokk. Enligt honom stör renarna den köpta älgjakten, och jägarna har krävt pengarna tillbaka. 

– Man blir ju ledsen, säger Jannie Staffansson från Tuorpon sameby till SR Ekot.

”Hej (...) Vänligen hjälp oss nu med detta. Renarna skulle inte finnas på vår mark, ändå finns de där. Vi drabbas av detta ekonomiskt (...) Vi föreslår skyddsjakt direkt,” står det i ansökan till länsstyrelsen. 

Skogsägaren har till och med erbjudit att själv ordna fram jägare, om inte samebyn kan lösa det, enligt Ekot. 

Skyddsjakt förbjuden

Skyddsjakt på ren är förbjudet, och därför vidtar länsstyrelsen ingen åtgärd. 

– Det saknas rättslig grund för länsstyrelsen att besluta det, så jag hade kontakt och upplyste honom om det, säger handläggaren Gunilla Manbré till Ekot. 

Har krävt skadestånd

I flera år har skogsägaren velat få bort renarna, som även ska ha skadat nyplanterade tallar. Han har, via sitt företag, krävt skadestånd från samebyn. 

Skogsägaren har inte velat kommentera Ekots uppgifter. På företagets hemsida står det att äganderätten alltid ska värnas, och att bolaget strävar efter att minska miljöförstöringen och försöka på bästa sätt att bidra till ett långsiktigt uthålligt skogsbruk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.