SMHI varnar: Ge er inte ut i fjällen

Publicerad

Det väntas hårt väder längs Lapplandsfjällen. SMHI har gått ut med orange varning och avråder starkt att man ska bege sig ut på fjället.

– Vi renskötare måste ju ut, säger Pär Henrik Blind, Nikkaluokta.

SMHI varnar för mycket besvärligt väder väntas på grund av blåst och kraftigt snöfall längs Lapplandfjällen.

– Man får räkna med mycket hårda vindar i fjällen med snödrev. Det är bättre att stanna hemma, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic till SVT Västerbotten.

Orange varning är den näst högsta, det som tidigare var klass 2. Varningen gäller från och med midnatt till och med fredag.

”Det blir spännande att se var renarna far efter det här vädret”, säger Pär Henrik Blind om kommande ovädret. Foto: Privat

”Måste använda huvudet”

Pär Henrik Blind är renskötare i Laevas sameby och bor i Nikkaluokta.

– Just nu blåser det inte här i Nikkaluokta, här är det finväder. Det är ovisst om väderprognoser håller, man måste se själv.

Är du orolig?

– Är det väldigt blåsigt, då far jag inte ut. Vanligt folk kanske inte far ut om det är klass 1-varning, men vi renskötare måste ju ut. Men självklart måste man använda huvudet och veta när man ska vända om.

Han fortsätter:

– Det blir spännande att se var renarna far efter det här vädret, avslutar Pär Henrik Blind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.