Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björnar som river renar är ett stort problem bland renskötare och nu kräver SSR att staten agerar. Foto: Lars-Thomas Persson & SVT

SSR kräver att staten tar sitt ansvar för rovdjursförvaltningen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska samernas riksförbund (SSR) kräver via ett pressmeddelande att staten nu tar sitt ansvar för rovdjursförvaltningens påverkan på renen, människan och de kostnader och förluster som samebyarna idag får bära helt själva.

– Vi har väntat i flera år men det händer ingenting, säger Lars Thomas Persson, Gällivare skogssameby.

SSR skriver i pressmeddelandet att en av de viktigaste förutsättningarna för att kunna bedriva en hållbar och långsiktig renskötsel är att antalet rovdjur inte blir för högt inom en sameby. Idag innebär rovdjursförekomsterna inom samebyarna att det redan idag är svårt att bedriva renskötsel.

Dagens rovdjursförvaltning innebär också att över hälften av de renar som varje år ska gå till köttproduktion, dödas av rovdjur, och att vi idag är långt ifrån den toleransnivå som riksdagen beslutade för snart tio år sedan, enligt SSR.

”Ett stort misslyckande”

SSR:s förbundsordförande Matti Blind Berg menar att dagens rovdjurspolitik är ett stort misslyckande.

– Att samebyarna och renskötarna år efter år ska behöva förlora så stor del av kalvarna till björn är inte okej. Att samebyarna knappt får någon ersättning för de skadade och dödade renarna är långt ifrån vad man ska behöva tåla, säger Matti Blind Berg i pressmeddelandet.

Björnkontakt flera gånger i veckan

Lars-Thomas Persson, Gällivare skogssameby, vittnar om björnkontakt 2-3 gånger i veckan i direkt anslutning till renarna nu under samebyns kalvmärkning. Han håller med SSR och menar att det man först och främst måste göra är att minska björnstammen.

-  Senast härom natten hade jag en skällvaja i hagen som var riven ganska illa. Man blir frustrerad, säger Lars-Thomas Persson.

Samebyn har tidigare deltagit i ett björnprojekt där man har studerat predationen och hur stort problem björnen är i skogssamiska områden.

– Projektet avslutades 2016 och det har inte hänt någonting ännu. Inte på ersättningssidan och till viss del har förvaltningen gjort det lättare att få skyddsjakt men vi ser ju att stammen ökar, säger Lars-Thomas Persson.

”Inte acceptabelt”

SSR:S förbundsjurist Jenny Wik Karlsson säger att forskning indikerar att det föreligger sannolik risk för predation, särskilt på renkalv, av björn och att närmare en tredjedel av kalvarna riskerar att bli dödade av björn och att det i forskningen också påvisas att förebyggande åtgärder i andra former än jakt inte har någon effekt i dessa sammanhang.

– Att staten inte tar ett större ansvar och agerar är inte acceptabelt, särskilt mot bakgrund att björnen ligger högt över det satta referensvärdet, säger Jenny Wik Karlsson i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.