Fler björnar får fällas i nordligaste länen. Foto: SVT Arkiv

Fler björnar får skjutas i de tre nordligaste länen

Uppdaterad
Publicerad

Björnstammen ökar i de tre nordligaste länen och antalet björnar som får skjutas i året björnjakt ökar också. Det har länsstyrelserna i de tre nordligaste länen beslutat.

I Jämtland får 220 björnar skjutas, det är en ökning med 20 björnar från året innan, då 166 björnar fälldes. Förvaltningsmålet för Jämtland är beslutat till 650 björnar och enligt senaste spillningsinventeringen hösten 2020 ligger björnantalet på 1 044 björnar. Emma Andersson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland och hon säger till SVT Nyheter Jämtland att det är viktigt att förvaltningsmålet nås med tanke på det skador björnarna orskakar rennäringen.

I Dalarna får 48 björnar fällas i år, det är samma kvot som under de senaste fem åren. Jakten fördelas på sex områden, med en särskild kvot för vuxna honor i två av dessa områden.

Ökad björnstam i Västerbotten i Norrbotten

Även i Västerbotten ökas kvoten och 91 björnar för fällas. Jämfört med 2021 ökas kvoten med sex björnar. Anledningen till ökningen är att björnstammen ökat kraftigt i Västerbotten. Spillningsinventeringen hösten 2019 visade att det fanns ca 450 björnar och enligt viltförvaltningsdelegationens beslut 2021 är förvaltningsmålet för björn i Västerbotten 350 individer. Under våren 2022 sköts nio björnar vid skyddsjakt då de orsakade skador på rennäringen och det har länsstyrelsen tagit hänsyn till när man beslutade om licensjaktkvoten.

Norrbottens länsstyrelse har beslutat att 55 björnar får fällas och det betyder att 111 björnar får fällas under 2022. 56 björnar sköts under skyddsjakt på våren. Årets kvot har utökats med 26 björnar från ifjol.

– Tack vare allmänhetens hjälp med inventeringen i fjol och den beskattningsmodell som björnforskningen tagit fram har vi i år väldigt goda underlag för ett ökat licensjaktbeslut, säger Anna Danell Savola, länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens mål är att minska björnstammen till förvaltningsmålet på 500 björnar för att minska skadorna för rennäringen.

– Det stora antalet skyddsjakter under våren visar på ett fortsatt problem, säger Anna Danell Savola.

I alla län startar björnjakten den 21 augusti och pågår fram till den 15 oktober eller tills alla tilldelade björnar har fällts, förutom ovan odlingsgränsen i Norrbotten, där avslutas jakten 30 september eller tills alla tilldelade björnar har fällts.

Den senaste populationsberäkningen gjordes 2017 och den visade att det fanns ungefär 2 900 björnar i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer