Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SSR:s förbundsordförande Matti Blind-Berg om de rasade träden i Hökvattsån. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

SSR om de rasade träden: ”Det är inte naturligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att träd och trädtoppar knäcks på grund av snötyngd varje vinter är väl känt för Matti Blind Berg ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, men inte i den här omfattningen. 

Som Matti Blind Berg ser det så är det här ytterligare ett tecken på klimatförändringarna. Han oroar sig för att vi ska få se mera sånt i framtiden. 

– Att vi får så mycket snö i träden på så koncentrerad tid så att ett femtio- hundratal tallar brister vid samma tillfälle, det är inte naturligt.

Klimatkrisen

Fribetande djur

För Blind Berg blir konsekvenserna av både klimatförändringarna och det storskaliga skogsbruket att man som renägare nödgas att hålla renarna i hägn och enligt honom ska detta inte behövas. 

– Renen är ett natur- och fribetande djur och det ska den fortsatt få förbli.

Enligt Ola Kåren, chef för verksamhetsutveckling skog och skötsel på SCA är det samebyns ansvar att ställa frågor om åtgärder behöver göras i SCAs skogar. Matti Blind Berg tycker inte samebyn ska behöva be om lov.

– Samebyn måste väl självklart ha rätt att vidta de åtgärder de anser vara nödvändiga för djurskyddet och för renskötselns bedrivande, det ska inte behövas be om lov om. Det måste ju vara en självklarhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet