Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Museichef Elisabeth Pirak-Kuoljok berättar om föremålen Foto: SVT

Stor samisk föremålssamling till Sápmi: ”Det känns fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag sker ägarbytet. Etnografiska museet lämnar officiellt över sin samiska samling bestående av 480 föremål, till Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk.

– Det känns fantastiskt, det blir lättare för oss att kunna använda oss av föremålen nu, säger museichefen Elisabeth Pirak-Kuoljok.

Den största delen av samlingen har varit deponerad på Ájtte sedan slutet av 1980-talet. Men Etnografiska museet har fortsatt varit ägare till samlingen.

2017 ändrades museilagen, och efter att ha ställt frågan till Etnografiska om ägarbyte, gick det relativt fort, berättar Elisabeth Pirak-Kuoljok.

Hon ser fram emot att de nu kommer att äga samlingen. Den består till störst del av föremål från nord- och lulesamiskt område, från Vittangi skogssameby, Tuorpon och Sirges samebyar.

– Det blir lättare för oss att kunna använda föremålen. När man har dem på deposition har man dem på inlån och måste ställa frågor till Etnografiska om vi exempelvis vill låna ut föremål till något museum eller göra studier på föremålen. Nu blir de i vår ägo.

”Sverige ligger efter”

Elisabeth Pirak-Kuoljok berättar att de följt frågan om återlämning av samiska föremål och kvarlevor i Norge och Finland. Och att de där sett en snabbare process.

– Här i Sverige ligger man efter. I Norge har samiska museer fått tillbaka föremål och kvarlevor. I Finland har man byggt museet Siida för att kunna ta emot den samiska samlingen. Så vi ligger långt efter här i Sverige, säger Pirak-Kuoljok.

Den största samiska museisamlingen i Sverige finns på Nordiska museet. De ska börja en process kring återlämnande, men har ännu inte startat den processen.

Elisabeth Pirak-Kuoljok kommer att diskutera repatrieringsfrågor och museets vilja att ha ett nationellt ansvar för samiska föremål med kulturminister Parisa Liljestrand (M) under marknaden.

Tror du det här ägarbytet får betydelse i andra fall som rör återlämningar?

– Absolut, det här kommer att ha betydelse för att öppna upp i repatrieringsfrågor, fler kommer snegla på den här processen, säger Elisabeth Pirak-Kuoljok.

Samlingen byter ägare under marknaden

Utöver de 480 föremålen på Ájtte har Etnografiska museet kvar 120 samiska föremål, som ska överlämnas under våren till Ájtte.

Det officiella ägarbytet till hela samlingen sker på torsdag under Jokkmokks marknad. Ann Follin, chef för statens museer för världskultur, kommer att signera ägarbyteshandlingarna i Jokkmokk.

Se intendent Sunna Kuoljok och museichef Elisabeth Pirak-Kuoljok berätta och visa föremål under uppbyggnaden av utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.