Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Gaaltije kräver att samer får större inflytande i regionen

Publicerad

Region Jämtland Härjedalen är den första i landet som låter ta fram en samisk utvecklingsstrategi. Det är Stiftelsen Gaaltije som arbetat fram den och ska presenteras under december.

– Det kan hända att andra regioner också kommer att dra nytta av den, berättar Jerker Bexelius (S), verksamhetschef vid Gaaltije i Östersund.

Arbetet med utveklingsstrategin finansieras delvis av Tillväxtverket.

Nu hoppas Bexselius att den samiska utvecklingsstrategin (SamRUS), ska påverka hela den övergripande regionala utvecklingsstrategin. Det kan röra såväl turism som allmän näringslovsutveckling.

– Det vi hittills har sett är beslut fattade av majorlitetsbefolkningen, konstaterar han.

Det finns också en önskan om att gå före och bli en förebild för andra regioner.

Representanter för urfolket

Stiftelsen Gaaltijes verksamhetschef Jerker Bexselius som drivit tankesmedjan i samband med att man tagit fram strategin har samlat personer i olika åldrar med olika kön och från olika platser. Det har varit viktigt att det funnits representation från både de som jobbar inom rennäringen och från de som jobbar med annat.

Han understryker att det är viktigt att de som inte ingår samebystrukturen också känner sig delaktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.