Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Same- och kulturminister Parisa Liljestrand och teaterchefen Åsa Simma om hur de ser på Giron Sámi Teáhter som nationalscen. Foto: SVT/Sameradion

Giron Sámi Teáhter vill bli en samisk nationalscen – inte svensk

Publicerad

Sameministern tvivlar på om det bästa för Giron Sámi Teáhter är att bli svensk nationalscen men teaterchefen säger att det aldrig har varit aktuellt.

– Vi vill bli en samisk nationalscen, säger Åsa Simma.

I tio år har Giron Sámi Teáhter arbetat för ett bli en samisk nationalscen. Önskemålet om att bli nationalscen är framförd till regeringen men den är inte aktuell just nu, säger Parisa Liljestrand, kultur- och sameminister och hon kan inte heller svara på om det kan bli verklighet framöver.

– Jag kan tycka att det finns en fördel med att Giron Sámi Teáhter har en stark tradition som också bygger på den samiska traditionen som man arbetar för och med både för samer och majoritetsbefolkningen men att den inte är styrd via regeringen och regleringsbrev som våra nationalscener i övrigt är. Jag tycker att det finns någonting i friheten som man ska slå vakt om och vara rädd om, säger Parisa Liljestrand.

Anslagshöjning

Regeringen har i sin budgetproposition föreslagit en anslagshöjning till Giron Sámi Teáhter med två miljoner kronor extra varje år tre år framåt. Det är bra att regeringen ser arbetet som viktigt, menar teaterchefen Åsa Simma och hon räds inte regleringsbreven.

– Vi arbetar inte ens för att bli en svensk nationalscen, det har vi aldrig gjort, vi vill bli en samisk nationalscen. På norsk sida av Sápmi finns en samisk nationalscen och i Norge har man lyckats lösa det. Beaivváš teater är inte utnämnd som en norsk nationalscen, den är samisk, säger Åsa Simma.

Åsa Simma tror att den här frågan måste diskuteras mer grundligt eftersom det här med nationalscen är så starkt knutet till svensk struktur och hur man tänker i Sverige.

– Vi tror att vi har styrkan att vara en samisk nationalscen och det är skillnad, förklarar Åsa Simma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.