Under onsdagen firas internationella urfolksdagen Stuor Muorkke, Jokkmokks kommun. Fia Kaddik, på Naturum Laponia har dagen till ära bakat en Laponiatårta, ”Viktigt att uppmärksamma vår dag och göra den lite festlig”, säger hon. Foto: Privat

Tårta och konsert på internationella urfolksdagen: ”Viktigt att uppmärksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 augusti firas internationella urfolksdagen. Då uppmärksammas världens urfolk och de likheter som finns mellan urfolkens kulturer. Naturum Laponia i Stuor Muorkke (Stora Sjöfallet) firar dagen med tårta, tal och konsert med Jarŋŋa.

Sedan 1994 har internationella urfolksagen uppmärksammats världen över, då FN:s generalförsamling beslöt att urfolksdagen skulle firas varje år. På Naturum Laponia i Stuor Muorkke i Jokkmokks kommun uppmärksammas dagen med tal från kommunalrådet Henrik Blind, tårta och konsert med musikgruppen Jarŋŋa.

– Det är vår dag och vi tycker det är jätteviktigt att uppmärksamma dagen. Vi finns inom ett samiskt område och vi har mycket turister. Det är jättebra för dem att få information om urfolk och samer, säger Fia Kaddik, kaféansvarig på Naturum Laponia.

Bjuds på Laoniatårta

Och dagen till ära, så bjuds det på tårta.

– Jag kom på att vi skulle baka en ”Laponiatårta”, med de ingredienser vi har här; hjortron, blåbär och grädde. Vi vill göra det lite festligt!, säger Fia Kaddik.

Även Tráhppie i Ubmeje (Umeå) ska uppmärksamma dagen med med sång och musik.

Inget firande från Sametingens sida

Men det blir inget större firande från varken Sametinget i Sverige eller norska Sametinget. Man uppmärksammar dock dagen via sina sociala medier eller sin hemsida. SVT Sápmi har sökt Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och Sametingets talman Daniel Holst Vinka.

– Sametinget kommer inte att fira dagen på något speciellt sätt vad jag vet, säger Sametinget vice styrelseordförande Stefan Mikaelsson (VUO).

Han fortsätter:

– Sen många år tillbaka brukar jag skriva en krönika och det gör jag även i år. Men den publiceras på mitt partis webbplats, säger Stefan Mikaelsson, Sametingets vice ordförande och tillika partiledare för partiet Vuovdega.

Det här är Urfolksdagen:

FN:s generalförsamling beslöt år 1994 att urfolkdagen skulle firas varje år under det så kallade urfolksårtiondet 1994-2004. Sedan dess har firandet fortsatt och den 9 augusti blivit etablerad som urfolkens dag.

Den nionde augusti 1982 träffades för första gången ”The UN Working Group on Indigenous Populations of the Subcommission on the Promotion and Protection of Human Rights” – en arbetsgrupp inom FN som skulle lyssna på ursprungsfolkens problem och arbeta för deras mänskliga rättigheter. Sedan 2002 träffas representanter för ursprungsfolk årligen i Permanent forum, som är ett särskilt FN-organ för ursprungsfolk.

FN beräknar att cirka 370 miljoner människor i 90 länder tillhör ett ursprungsfolk eller stamfolk och talar 4000 av världens 7 000 språk.

Den internationella arbetsorganisationen ILO antog 1989 konvention Nr 169 om ursprungs­­folkens rättigheter. Den har ännu inte ratificerats i Sverige, däremot i Norge och Danmark.

Källa: Sametinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.