Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lekplatsen ska få samiskt tema, kommunen gav tummen upp till medborgarförslaget. Foto: provat

Tummen upp till samiskt medborgarförslag

Uppdaterad
Publicerad

En lekplats i nära anslutning till Gaaltije i Östersund ska få ett samiskt lyft. Det efter ett medborgarförslag.

– Den är väl fin i sig, men jag föreslog att vi byter ut hajen mot en björn och blir närme den samiska världen där på lekplatsen, säger Emma Olofsson som kom med förslaget.

Östersund gillade alltså förslaget om en samiskinspirerad lekplats. Emma Olofsson, som även jobbar för Gaaltije, är nöjd.

– Jag blev glad att de nappade. Nu vill jag att vi sätter någon samisk pedagog på att jobba med utformningen, berättar hon.

Den lilla lekplatsen har stått oförändrad i flera år. Och trots sin placering vid Galltije har den haft helt andra teman än det samiska.

– En häst och en haj, det har kanske kunnat vara en björn istället för en haj, siar Olofsson.

Att kommunen nappat på förslaget gör att familjer som visas i området eller besöker det samiska centrat också får chans till lite lek som stämmer bättre in, hoppas hon.

– Jag tänker att vi i förlängningen också då kan nyttja lekplatsen i pedagogiskt arbete när vi pratar med barn om Sápmi.

Gaaltije har haft sin verksamhet i området sedan 1999.

– Det är på tiden att även lekplatsen bilr tematiskt samisk, säger Emma Olofsson.

Hör Emma Olofsson om den planerade samiskinspirerade lekplatsen i Staare/Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.