Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Niila Inga ordförande i Laevas sameby, om sin syn på heliskiing. Foto: Fredrik Sandberg, TT / Pixabay

Turistföretagens attack mot renskötarna: ”Värnar inte om renens bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikterna trappas upp mellan turistnäringen och rennäringen kring Heliskiing. Turistföretagen anklagar nu Laevas sameby för att föra en politisk agenda – och inte värna om renens bästa.

– Det är absurt att många anser att de har mer kunskap om våra renar än vi själva har, säger Niila Inga ordförande i Laevas sameby.

Länge har debatten varit på tapeten om hur heliskii ska regleras och samleva med övriga näringar i Kirunafjällen. Den populära extremsporten innefattar skidåkning från höga fjälltoppar. Skidåkarna körs upp med helikopter under våren – mitt under kalvningstiden för rennäringen.

Tidigare har näringarna sins emellan försökt hitta en gemensam lösning på hur heliskii ska få bedriva sin verksamhet utan att störa renarna. Men efter år av försök har situationen bara blivit alltmer infekterad.

Väcker starka känslor

Samebyarna har likt tidigare år ansökt om flygrestriktioner. Turistföretagens svar på det väcker starka känslor.

I sin skrivelse säger turistföretagen att samebyns påvisade område för kalvningsland, inte stämmer med verkligheten. De menar att de har lång erfarenhet och kompetens att själva avgöra var renen finns. Enligt turistföretagen ljuger samebyarna om var renarna befinner sig för att föra en politisk agenda, istället för att värna om renens bästa.

– Vår enda avsikt med det här är att skydda renen, säger Niila Inga

Hårdare tonläge

Involverade som SVT Sápmi har varit i kontakt med menar att tonläget i år är hårdare än någonsin.

– Vi ser att det trappas upp konflikterna igen inför den här säsongen. För mig blir det än mer tydligt att frågan om reglering tas tag i – och skyndsamt kan komma vidare, säger Åsa Larsson Blind kommunpolitiker i Kiruna.

Nu ligger ärendet på regeringens bord då Länsstyrelsen i Norrbotten krävt en reglering av verksamheten.

– Det är en ohållbar situation, som måste regleras, säger Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku till SVT Sápmi.

SVT Sápmi har varit i kontakt med turistföretagen som inte vill prata med media utan hänvisar till skrivelsen. Men säger att de gärna ser på att återuppta dialogen med samebyarna igen.

Renarna får kalvar i maj

Renkalvarna föds i maj mån­a­d­. Varje år återvänder vajorna till samma kalvningsland, till barfläckarna på lågfjällen. Denn­a tid är en intensiv tid för renskötarna. Vajan och renkalven behöver lugn och ro, annars kan vajan öve­rge kalven. Varje år när det är dags för vajorna att kalva blir det därför förbjudet att köra skoter och ibland helikopter i vissa områden.

Källa: Samer.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.