Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals personer har runt om i Australien demonstrerat mot minnesdagen Australian Day som urfolket vill flytta. Foto: DIEGO FEDELE

Tusentals demonstrerade i Australien: ”En dag att sörja”

Publicerad

Tusentals människor har demonstrerat i Australien.

Urfolksbefolkningen vill att nationaldagen Australia Day ska flyttas.

– I dag är en dag att sörja, inte att fira, säger Melanie Watkins till The Guardian.

Den 26 januari varje år firas Australia Day, också känd som Invasion Day, som är Australiens officiella nationaldag.

Dagen markerar ankomsten av elva brittiska fartyg med fångar till Port Jackson i nuvarande Sydney den 26 januari 1788.

Men många australiska ursprungsbefolkningar, som utgör 3,8 procent av landets 26 miljoner invånare, är dock början på en lång period av diskriminering och fördrivning av urfolk från deras mark.

”En dag att sörja”

Under fredagen har tusentals människor demonstrerat runt om i landet där man kräver att Australia Day ska avskaffas.

– I dag är en dag att sörja, inte att fira. Jag tog med mina barn eftersom det är viktigt att de känner till Australiens sanna historia och genom att utbilda dem i ung ålder kan de förhoppningsvis bidra till att skapa förändring, säger Melanie Watkins till The Guardian.

I Sydney viftande många med urfolksflaggor i stadens centrum vid en marsch som stängde av närliggande gator. Många skanderade dessutom bland annat”har alltid varit och kommer alltid att vara aboriginernas land”.

– Det här är inte rätt dag att fira, säger Sydney-bon James Cummings till Reuters.

Tusentals demonstranter samlades också i Brisbane, och den andra dagen av Australiens cricketmatch mot Västindien avbröts en kortare stund av demonstranter, rapporterar AP.

Monument skadade

Två monument som symboliserar Australiens koloniala förflutna i Melbourne har dessutom skadats. En staty av den brittiske sjöofficeren James Cook, som 1770 kartlade Sydneys kust, sågades av vid anklarna och ett monument över drottning Victoria dränktes i röd färg.

Australiens premiärminister Anthony Albanese sa i ett tal att nationaldagen var ett tillfälle för australierna att ”stanna upp och reflektera över allt som man har uppnått som nation”.

Det är också extra spänt i landet efter den historiska folkomröstning i oktober som röstade nej till ett förslag om att ge landets ursprungsbefolkningar ett erkännande i grundlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.