Polisen har säkrat ett skospår i snön bredvid den skjutna renen, till höger om skotern. På bilden med en batong som referensobjekt så man uppfattar storleken. Foto: Polisens förundersökning

Två män åtalas för att ha skjutit en ren i Kiruna kommun

Uppdaterad
Publicerad

Två män åtalas för att ha skjutit en ren i Kiruna kommun. Den ene mannen åtalas också för brott mot rennäringslagen då hans hund ska ha rivit renen.

Renskjutningen rubriceras som skadegörelse och ska enligt åtalet ha inträffat någon gång mellan den 9 maj och den 10 maj 2021. Renen tillhörde en renskötare i Vittangi sameby.

Jagad med skotrarna

Enligt åtalet har männen begått gärningen med uppsåt.

De båda misstänkta männen bekräftar att den ene mannens hund jagat och skadat renen. Båda männen förnekar samtliga brottsmisstankar. En av dem medger de faktiska omständigheterna och säger att han avlivat renen, eftersom den led av de skador den åsamkats av hunden. Han menar att han använde en kniv och de båda förnekar att de ska ha skjutit renen.

Flera fall av skjutna renar har uppmärksammats de senaste åren. Vittangi sameby har ett flertal gånger polisanmält fall av misstänkt skjutna renar.

I den första versionen av artikeln kunde det förstås som att det rörde sig om två renar. Det stämmer inte. Det rör sig om två brott men en ren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.