Urfolksledarna påminner om att kung Charles öppnat dörren för en ursäkt i ett tal till samväldets regeringschefer 2022. Foto: SVT

Urfolksledare kräver ursäkt av kung Charles:”För folkmord och förslavning”

Uppdaterad
Publicerad

Urfolksledare från tolv länder i brittiska samväldet kräver en ursäkt av kung Charles för koloniseringens effekter. De begär också att brittiska rikedomar omfördelas och att kulturskatter och mänskliga kvarlevor lämnas tillbaka.

– Vi vet att det här kan vara tufft för kungafamiljen men förändring börjar med att lyssna, säger Nova Peris, tidigare australiensisk senator och aboriginsk idrottare till tidningen The Guardian

Öppnat dörr för ursäkt

Kravet framförs inför kung Charles III kröning i London den 6 maj. Urfolksledarna vill att den nye monarken startar en process som syftar till reparativ rättvisa.

Urfolksledarna konstaterar att kung Charles öppnat dörren för en ursäkt, då han vid ett möte med samväldets regeringschefer 2022 sagt att tiden för att erkänna det förflutnas fel har kommit. 

Han ombeds i brevet att omedelbart förbinda sig att återföra mänskliga kvarlevor från museer och lämna tillbaka kulturskatter och gamla föremål. 

Kräver egen statschef

Förutom ursäkten för ”hundratals år av folkmord, förslavning, diskriminering, massaker och rasdiskriminering” finns också önskemål om att Australien ska få en egen statschef. 

– Australien måste gå mot att bryta banden med kronan och bli en republik, men vi har oavslutade ärenden att lösa innan detta kan hända, säger Lidia Thorpe, australiensisk senator, enligt tidningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kung Charles innan han blev kung – här med dåvarande fästmön Diana Spencer. Se prinsens resa till tronen i inslaget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.