Säpo: Dåden skänker legitimitet i extrema miljöer

Publicerad

Dåd som skjutningarna i El Paso och i Christchurch skänker legitimitet till högerextrema miljöer. Det menar Säpo, som på tidigare i dag varnade för mer våld från vit makt-miljön i Sverige.
– Vi vet att den här typen av händelser inspirerar, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, till SVT Nyheter.

Under torsdagsförmiddagen släppte Säkerhetspolisen ett pressmeddelande där man varnade för att vit makt-miljön växer och att den riskerar att inspirera individer till att begå grova våldsbrott i Sverige.

Bakgrunden till varningen är att det bland annat har skett flera dödliga dåd utomlands under året – till exempel moskéattacken i Christchurch där över 50 människor dödades.

– Vi vet att den här typen av händelser inspirerar och kan skänka legitimitet. Det kan förstärka uppfattningen som redan finns i extremistmiljöerna och känslan av att ”det finns fler som tycker som vi”, säger Hagström.

Ser en förändring i Sverige

Säpo säger också att de ser en förändring på så vis att det numera inte bara handlar om ”regelrätta grupper” som verkar i vit makt-miljön.

– Det blir fler oorganiserade enskilda personer som tar intryck av ideologierna och idéerna som finns runt om dem och som de tycker sig se bekräftelse på. Att deras världsbild bekräftas, säger Hagström

Hur länge har ni sett det?

– Det är en utveckling vi har sett under en längre tid.

”Kan innebära fler grova våldsbrott”

Samtidigt betonar Hagström att även den våldsbejakande islamistiska miljön och den våldsbejakande vänsterextrema miljön har växt de senaste tio åren.

– Det är en utveckling som går långsamt men som vi ändå oroar oss för, just utifrån att det kan innebära fler grova våldsbrott, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer