Foto: Niclas Berglund / SVT / Säkerhetspolisen

Säpo: Vi har koll på återvändarna

Publicerad

Säkerhetspolisen (Säpo) har god kunskap om eventuella IS-återvändare, ofta redan innan de kommit tillbaka. Men att lagföra dem kan vara svårt, säger presschefen Karl Melin till SVT.

Sedan 2012 har runt 300 svenskar rest till IS-dominerade områden och ungefär hälften av dem har kommit tillbaka, även om antalet återvändare har sjunkit de sista åren. Enligt Karl Melin är Säpo väl insatt i vilka svenskar som har anslutit sig till IS, var de befinner sig och om de eventuellt är på väg tillbaka till Sverige.

– Vi har en god bild. Det ger oss möjlighet att omedelbart följa upp återvändare säger han.

Melin tillägger att för varje person som återvänder görs en individuell bedömning om varför man återvänder och eventuell benägenhet att begå brott i Sverige.

– Det finns personer som helt tagit avstånd från IS och personer som är fortsatt radikaliserade, säger han.

Säpo följer också upp alla återvändare och misstankar om brott utreds och skickas vidare till åklagare.

Svårt att lagföra

Men, att döma återvändare för brott som begåtts i andra länder är inte alltid lätt.

– Det kan vara svårt att bevisa, säger Melin.

Enligt ansvarigt statsråd, inrikesminister Mikael Damberg, är förutsättningarna dock goda att få återvändare lagförda.

– Regeringen har avsevärt förbättrat terrorlagarna i Sverige och det pågår flera förundersökningar om krigsbrott, säger han i en skriftlig kommentar till SVT.

Regeringen måste sluta ducka

Hos oppositionen är man av en annan åsikt. Moderaternas rättpolitiske talesperson, Johan Forssell, säger att den svenska terrorlagstiftningen är långt ifrån tillräcklig för att döma återvändare för eventuella brott. Dessutom är straffen för låga och måste skärpas enligt honom.

– Lagstiftningen finns inte på plats. Det är provocerande att man kan komma tillbaka till Sverige utan att ställas till svars, säger han.

Forssell tillägger att regeringen nu måste lägga korten på bordet om hur man ska hantera IS-svenskarna – hur ska lagstiftningen se ut och var ska de lagföras?

– Det är hög tid att regeringen slutar ducka och berätta vad man vill, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.