SAS får miljardlån av både den svenska och den danska staten Foto: Johan Nilsson / TT

SAS får miljardlån

Uppdaterad
Publicerad

Svenska och danska staten garanterar nu miljardlån till SAS, enligt ett pressmeddelande på flygbolagets hemsida.

Kreditgarantin är på 3,3 miljarder kronor. Lånepaketet har godkänts av av Europeiska kommissionen och beslutades i samband med coronakrisen, skriver SAS.

– Vi är glada över att vi har kunnat ingå ett avtal om kreditfacilitet med stöd av den danska och svenska regeringen. Avtalet ökar vår finansiella flexibilitet, vilket är avgörande i en tid då merparten av vår flygplansflotta står på marken. Med denna facilitet på plats fortsätter vi vårt fokuserade arbete med att minska våra kostnader, säger Torbjørn Wist, CFO på SAS, enligt pressmeddelandet.

Samtidigt som SAS garanteras lånet av svenska och danska staten så söker bolaget ytterligare stöd från norska regeringen i form av lån med statlig garanti på upp till 1,7 miljarder norska kronor.

Ibrahim Baylan: ”En lättnad”

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) säger till SVT att det känns som en lättnad att beslutet om lånegarantin nu är i hamn.

– SAS är en historiskt sett men också idag viktig del av vår flyginfrastruktur. Både vi och den danska staten är delägare i SAS. Den här åtgärden får effekten att deras likviditet stärks i ett väldigt svårt läge vilket är bra, säger Baylan.

Kan det bli aktuellt med ännu fler åtgärder?

– Finns ingen anledning att spekulera i det. Vi för en kontinuerlig diskussion med SAS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer