Schyman: Nästa mål är riksdagen

Publicerad

Efter skrällen i EU-valet blir riksdagen nästa målet för FI. Men FI kommer inte att presentera sin ekonomiska kalkyl förrän i sommar.

I natt stod det klart att Feministiskt initiativ blir världens första parti med feminism som huvudfråga som tar plats i ett parlament.

– Jag kan inte vara mer nöjd. Vi siktade på det här och nu kom vi dit. Nu händer det, säger partiets talesperson Gudrun Schyman i Gomorron Sverige.

EU-valet 2014

”Absolut ett lokomotiv”

Analytiker har talat om en ”Gudruneffekt” för att förklara FI:s framgång. Men talespersonen själv vill tona ned det hela.

– Jag är ett lokomotiv, så är det absolut. Jag har ju haft fördelen att jag varit välkänd för många sedan tidigare. Men nu har vi 15.000 medlemmar och så många har vi aldrig varit, säger hon.

Helheten i sommar

Nästa mål blir riksdagsvalet. Fyraprocentspärren är inte orealistisk att nå, tror Gudrun Schyman. Men någon ekonomisk kalkyl för partiets politik har inte presenterats ännu.

– I Almedalen, i sommar, kommer vi att lägga fram en ekonomisk rapport där vi tar ett större helhetsgrepp, men också bryta ner det i specifika reformer, säger Gudrun Schyman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet