Mats Knutson: Sprickan gör SD oförutsägbart

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag meddelade SD att partisekreterare Björn Söder ersätts av Richard Jomshof. Frågan har egentligen varit aktuell hela hösten, men sköts upp, inte minst på grund av att partiledare Jimmie Åkesson blev sjukskriven.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Skälet till att man gör bytet är framförallt att Sverigedemokraterna vill att partisekreteraren ska få en annan roll framöver – en mer kommunikativ politikerroll än den administrativa rollen som Björn Söder har haft.

Konflikten som rör partisekreterarrollen har smittat av sig i partiet och sprickan är något som Sverigedemokraterna förmodligen är mycket orolig över.

Mer oförutsägbart

Sprickan har skapat en ny typ av osäkerhet kring partiet som inte funnits när Jimmie Åkessons varit närvarande som partiledare. Sverigedemokraterna framstår i dag som ett mer oförutsägbart parti. Vi vet heller ingenting om när eller ens om Jimmie Åkesson återvänder som partiledare.

Om han kommer tillbaka sker detta troligen tidigast i april eller maj, eller kanske inte förrän under Almedalsveckan. En annan möjlighet är att han gör comeback i samband med sitt sommartal i Sölvesborg senare under sommaren.

Partiledarval i höst

Åkesson måste definitivt vara tillbaka efter sommaren om han ska sitta kvar som partiledare. I höst har Sverigedemokraterna landsdagar, då sker ett partiledarval.

Är Jimmie Åkesson tillbaka då får han fortsatt förtroende. Han är väldigt populär och har en stark ställning i partiet. Men om han inte kommer tillbaka till landsdagarna, eller är i skick att leda partiet, då måste en ny partiledare väljas.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.