Vid inflation ökar den allmänna prisnivån och priset för samma korg med varor i affären stiger över tiden. Foto: Martina Holmberg / TT

SEB: Inflationen på väg att nå 11 procent

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ekonomer på banken SEB så är Sverige på väg att nå en inflation på över 11 procent, det rapporterar TT. Enligt bankens prognos så kommer toppen nås i början av 2023.

Det höga elpriset är en av de faktorer som enligt banken driver på utvecklingen.

SEB tror att bostadspriserna kommer fortsätta falla. Sedan toppen i februari så har de dalat med 10 procent. Man tror att botten kommer någon gång runt sommaren 2023 och man beräknar att nedgången då kommer ligga på 20 procent. Även om det kan komma att bli ännu värre.

”Riskerna är tydligt riktade mot nedåtsidan” skriver SEB:s ekonomer.

Även arbetslösheten väntas öka. Från årets 7,4 till 8,2 procent. Enligt bankens prognos så kommer denna kurvan att plana ut under 2024.

Tror på minskad tillväxt

SEB förväntar sig att Riksbanken fortsätter höja styrräntan. I februari 2023 tror man den kommer ligga på 2,75 procent. Om inflationen börjar mattas av så kan man komma att sänka styrräntan under andra halvåret av 2024. Då är prognosen att styrräntan hamnar på 2,25 procent i slutet av 2024.

Ekonomerna på SEB sänker också sin prognos för BNP-utvecklingen 2023 till en minskning med 1,5 procent. I augusti så räknade banken med nolltillväxt under 2023.

I september 2022 så låg inflationen på 9,7 procent, detta enligt Riksbanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.