70 personer är målsägande i fallet. Läkarens advokat till höger. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sexbrottsåtalad läkare anses skyldig – ska genomgå undersökning

Publicerad

Den läkare som åtalats vid Stockholms tingsrätt för ett stort antal fall av sexualbrott mot barn ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Rätten finner att läkaren ”begått merparten av de åtalade gärningarna”.

Läkaren åtalades i september i fjol för brott mot 52 barn och 18 vuxna. Åtalet handlar om en rad fall av sexuella övergrepp, och bland åtalspunkterna finns grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Innan en dom mot läkaren kan meddelas ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

”Beslutet innebär att tingsrätten funnit att det förebringats övertygande bevisning om att den tilltalade begått merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott under tiden oktober 2015 till november 2017”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Ska ha skett via läkarapp

Läkaren har arbetat på en rad olika sjukvårdsinrättningar samt varit anställd på Kry, en läkartjänst i mobilen. Enligt åklagaren ska flera av brotten ha begåtts i samband med undersökningar på vårdplatser där mannen jobbat. Där ska han ha undersökt barnens underliv utan att det varit motiverat, menar åklagaren.

Läkaren har också åtalats för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot föräldrar till barn som sökt vård via appen Kry. Läkaren ska ha förmått föräldrarna att filma barnens underliv via appen.

Avslutas senare i vår

Enligt rättegångsbalkens regler ska den undersökning av läkaren som nu inleds vara klar inom fyra veckor.

”Det betyder att fortsatt huvudförhandling kommer att hållas omkring den 20 mars.”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Först när huvudförhandlingen återupptas ska åklagaren framställa sitt yrkande om vilken påföljd läkaren ska få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.