Den misstänkte läkaren och mannens advokat, till höger. Foto: TT

Rättegång mot sexbrottsmisstänkt läkare inleds

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot den läkare som misstänks för flera fall av sexualbrott mot barn. Totalt står 52 barn och 18 vuxna som målsägande. Mannen nekar till anklagelserna.

Det var i december förra året som läkaren greps efter att föräldrar slagit larm till en vårdinrättning där mannen jobbade. Därefter följde en omfattande utredning om misstänkta sexualbrott på en rad sjukhus och vårdcentraler runtom i landet samt via en så kallad digital läkartjänst.

I dag drar rättegången mot läkaren igång och som målsägande står totalt 52 barn och 18 vårdnadshavare. SVT Nyheter är på plats vid tingsrätten i Stockholm och bevakar rättegången, i den mån det är möjligt då den sker bakom stängda dörrar.

Bland åtalspunkterna finns grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, barnpornografibrott och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Brotten ska ha begåtts i Skellefteå, Jönköping, Skövde och Stockholm.

Gjorde obefogade undersökningar

Enligt Åklagaren Ann Lidén har läkaren bland annat undersökt underlivet på barn utan att det varit medicinskt befogat.

– I vissa fall har då både föräldrar och barn reagerat och ifrågasatt den här underlivsundersökningen, men oftare har det accepterats, säger Ann Lidén.

Läkaren ska även ha smygfilmat vissa av undersökningarna med sin mobiltelefon och via läkarappen KRY förmått föräldrar att filma barnens underliv.

Skolad i annat EU-land

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2017. Läkaren nekar till anklagelserna, men förnekar inte att det är han som har filmat händelserna.

Till Dagens Nyheter säger en av mannens advokater att läkaren, som är medborgare i ett annat EU-land, är skolad att göra betydligt mer omfattande kroppsliga undersökningar än vad som är ”gängse i Sverige”.

Kry har lex Maria-anmält detta till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ivo konstaterar nu efter en granskning av ärendet, att Kry fullgjort sin skyldighet att utreda och anmäla händelsen.

Rättegången väntas pågå varje vecka fram till jul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexbrottsmisstänkt läkare

Mer i ämnet