Den traffickingdömda Ghislaine Maxwell liknas vid ett ”rovdjur” av åklagare. Foto: TT

Åklagare yrkar på 50 års fängelse för Ghislaine Maxwell

Uppdaterad
Publicerad

Den traffickingdömda Ghislaine Maxwell liknas vid ett ”rovdjur” av åklagare som nu yrkar på ett fängelsestraff mellan 30 till 50 år.

Maxwell, 60 år, var tidigare flickvän till den sexbrottsmisstänkta miljardären Jeffrey Epstein som avled under sin häktestid i det som en utredning fastställt var suicid.

Som dotter till en brittisk mediemogul växte hon upp bland världens mest förmögna. Hon dömdes i december för att ha rekryterat flickor för sexuellt utnyttjade – inklusive på en de allvarligaste av flera åtalspunkter för sexuell trafficking.

Rätten ska meddela påföljden den 28 juni.

Lurade in flickor i en fälla enligt åtalet

Två av fyra målsägande i målet var enligt egen utsaga 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp eftter att ha rekryterats av Maxwell som inledningsvis bjöd dem på shopping och bio. Därefter introducerades flickorna till Epstein.

I ett skriftlig uttalande liknar åklagarsidan Maxwells rekryteringsmetoder vid ett rovdjurs. De anser att hon borde fängslas i mellan 30 och 50 år.

Hennes försvar argumenterar att maxstraffet inte borde överstiga fem år och anser att rätten borde ta hänsyn att hon redan suttit frihetsberövad i nästan två år i ett undermåligt häkte. Ett argument som åklagarsidan, enligt Reuters, avfärdat:

“Onekligen har det varit en chockerande och olustig upplevelse att från ständig uppassning gått till att suttit frihetsberövad,” lyder deras kommentar.

Maxwell syndar för Epsteins brott

Rättegången i New York har beskrivits som kulmen på metoo-rörelsen när flera inflytelsrika män anklagades offentligt för sexbrott.

Maxwells försvarare anser att hon blivit en ”syndabock” efter att Epstein avled innan han kunde ställas inför rätta, rapporterar Reuters. Han var misstänkt för flera brott.

Det finns uppgifter om att Maxwell själv tagit del under de misstänkta övergreppen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.