Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) inför söndagens partiledardebatt i Agenda i SVT. Foto: Jessica Gow / TT

Sjöstedt inte nöjd med Löfvens besked – fortsatt hot om misstroende

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var inte nöjd med beskedet i debatten från statsminister Stefan Löfven om att förutsättningarna för arbetsrätten även i fortsättningen ska vara balanserade och att det fortfarande finns chans att parterna själva kan lösa frågan. Sjöstedt (V) menar att Löfven (S) är otydlig och hotet om misstroende ligger kvar.

– Löfven är extremt otydlig. Det är sorgligt att en metallordförande inte ställer sig på metallarnas sida, sade Sjöstedt och tillade än en gång att om Las-utredingen inte dras tillbaka kommer Vänsterpartiet att göra slag i saken av sitt hot om misstroende mot regeringen.

– Då har regeringen inte längre vårt förtroende och då blir det extraval.

Stefan Löfven sade att han är övertygad om att parterna kan komma överens i frågan och att det måste ges förusättningar att sätta sig ned vid förhandlingsbordet igen.

– Det är ingen som stängt dörren till (förhandlings-) rummet och slängt nyckel, sade han.

Stefan Löfven uppgav också att han anser att las-utredningens förslag om förändringar av arbetsrätten inte är helt balanserade, varför vissa justeringar av förslaget måste göras om den ska genomföras. Det gäller bland annat utredningens förslag om att uppsägningar i företag med max 15 anställda inte ska kunna ogiltigförklaras. Han vill också gärna invänta vad de dryga 50-tal remissinstanser har att säga om utredningen innan man går vidare politiskt

Avtal skall hållas

I slutet av september kraschade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter om en förändring av arbetsrätten, varför den så kallade las-utredningens förslag om exempelvis förändrade turordningsregler enligt januariavtalet ska genomföras, något som Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att hålla hårt på.

– Vi har ett avtal, jag utgår från att det avtalet hålls, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Även centerledaren Annie Lööf sade att utredningen skalll bli lag om parterna inte kommer överens, men att även hon hoppas att parterna kan lösa de knutar som återstår.

”Hur länge ska vi vänta?”

Oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har varit tydliga med att de är redo att stödja Vänsterpartiet om de går vidare med sitt hot om misstroende, men Sverigedemokraterna tycker att Jonas Sjöstedt aldrig kommer till skott.

– Hur länge ska vi vänta, Jonas Sjöstedt? När är du redo att rösta ner den här regeringen? När du är det så ställer jag upp på det, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.