Sjuksköterskan Emma: ”Jag stannar, men inte till vilket pris som helst”

Publicerad

Pandemin har ställt frågan om vårdens belastning på sin spets – och för viss vårdpersonal har det blivit spiken i kistan.

Sjuksköterskan Emma Sildén ser kollegor som gör allt för att orka men som är skadade av tidigare besparingar och personalbrist.

– Jag stannar, men inte till vilket pris som helst, säger hon.

Emma Sildén arbetar på akutmottagningen på Huddinge sjukhus och har sett flera kollegor lämna under hösten. 

– När den andra vågen kom var det många som kände: jag orkar inte en gång till. De var slut som människor, säger hon.

Coronapandemin

”Jag kämpar lite till”

Samtidigt tror hon att många som velat sluta har hållit ut för att de inte vill utsätta sina kollegor eller samhället för större belastning.

Även hon har tänkt tanken.

– Definitivt, flera gånger. Samtidigt känner jag att jag inte kan gå nu. Då lämnar jag mina kollegor och patienter. Så jag kämpar lite till, jag tar det där passet, gör det där extra.

”Går runt på vårt dåliga samvete”

Lojaliteten är viktig men kan bidra till att bristerna i vården består, menar hon.

– Vårdapparaten går runt på vårt dåliga samvete och vår beredvillighet att ta varandras rygg. Säg att ingen sjuksköterska skulle tagit en enda minut i övertid det här året. Då hade vi haft en total vårdkollaps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet