Skadan på Estonias skrov större än man tidigare trott

Uppdaterad
Publicerad

Skadan på fartyget Estonias skrov är dubbelt så lång mot vad den svenska och estniska haverikommissionen tidigare trott. Det visar de nya mätningarna vid fartyget, enligt uppgifter till estniska public service-bolaget ERR.

Mätningarna skedde mellan den 7 och 16 juni i år.

Chefen för estniska haverikommissionen, Rene Arikas, säger till ERR att skadan är nästan dubbelt så lång som man tidigare trott.

– När vi gjorde förra årets preliminära undersökning trodde vi att skadan på den högra sidan var någonstans mellan fyra meter hög och 22 meter lång. Nu kan vi se att den är minst sex meter hög och 40 meter lång.

Genom mätningarna har man också upptäckt ett ökat oljeläckage jämfört med förra året, små oljebubblor har genom kameran setts stiga mot ytan.

”Inte undersökt skadan tidigare”

Undersökningen sker genom en teknik som heter fotogrammetri, där ett stort antal stillbilder tas som överlappar varandra och tillsammans bildar en högupplöst tredimensionell bild. Det dröjer ytterligare några månader innan analys och presentation av resultatet.

Enligt Jörgen Zachau, utredningsledare vid Statens haverikommission, är detta första gången som man kunnat ta en närmare titt på fartyget. Enligt honom är det möjligt att skadan kan ha förvärrats med åren.

– Vi har inte undersökt skadan tillräckligt väl tidigare. Det var planerat att vi skulle göra det nu i juni, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.