Domare: Vi skäms för Göran Lambertz

Uppdaterad
Publicerad

Justitierådet Göran Lambertz får kraftig kritik från domarkollegor och politiker för sitt agerande i rättsfallet Thomas Quick.

– Hans förtroende har skadats väldigt mycket. Hade jag varit i hans kläder så hade jag klivit åt sidan. Det blir svårt att fortsätta med den uppgift som han har, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

SVT: Hur rimligt är det att du som politiker har åsikter om en enskild domare i Högsta domstolen?

– Vi befinner oss i en unik situation. Vi har bakom oss förmodligen den största rättskandalen i svensk modern historia och vi har nu en diskussion där Lambertz fortsätter att så misstro kring Sture Berwalls skuld trots att han är friad i alla instanser som finns. Då måste vi som företräder allmänheten säga ifrån att det kan inte fortgå på det här sättet utan nu måste man hålla sig till grundläggande rättsprinciper även om man är domare i Högsta domstolen, säger Morgan Johansson.

Fallet Thomas Quick

Kollegorna skäms

Också Anders Alenskär, ordförande för fackförbundet Juseks domstolssektion, riktar nu skarp kritik mot Göran Lambertz.

– Jag har inte träffat på någon domarkollega som har förståelse för Lambertz agerande. Vi skäms för honom, säger Anders Alenskär.

”Långt över gränsen”

Hittills har domarkåren valt att inte kommentera Lambertz utspel i medierna. Det finns en kultur av att inte offentligt såga sina kollegor. Men nu är gränsen nådd.

– Det finns en tröskel, men han har gått så långt över gränsen nu. Jag känner att jag har ett ansvar att gå ut och berätta att vi inte håller med honom. Det allvarliga är att han är justitieråd. Förtroendet för domarkåren är avgörande.

Just det faktum att Lambertz är justitieråd, domare i högsta domstolen, lyfts fram av flera kritiker som problematiskt.

”Agerar som privatspanare”

Anders Alenskär säger att det verkar som att Lambertz agerar privatspanare i syfte att freda sig själv från tidigare misstag i Quick-fallet.

– Det som allvarligt rent etiskt är att han går ut i medier och anklagar en person som friats för att vara skyldig. Alla människor som frias för brott måste ju betraktas som oskyldiga.

Bör avgå

Alenskär menar att Quick-härvan är den största rättsskandalen i Sveriges historia och att Göran Lambertz bör avgå från Högsta domstolen.

– För att en domare ska bli avsatt så måste man begå allvarligt tjänstefel. Så det är upp till honom själv. Men om han ska fortsätta med det här spektaklet så borde han avgå som justitieråd. Man kan inte skilja på sig själv som privatperson och domare och gå ut i medierna på det här sättet.

”Uppfattas inte som förtroendeingivande”

Kritiken haglar nu från alla håll. Också från Lena Egelin, chefsrådman vid Stockholms tingsrätt.

– Det är en ovanlig situation att en domare går ut och kommenterar ett fall där en person fått resning, för mig känns det främmande, säger hon.

Domare har inga nedskrivna etiska regler för kåren, på samma sätt som till exempel advokater.

– Men vi har en levande diskussion om etiken. Det är dock upp till var och att bedöma, men jag skulle inte göra som han. Det han säger uppfattas inte förtroendeingivande, säger Egelin.

Ask: Inget regeringen bör uttala sig om

SVT har sökt justitieminister Beatrice Ask(M) för en kommentar idag. Hennes pressekretare har svarat skriftligen:

”När det gäller justitieråd och regeringsråd prövar Högsta domstolen frågor om avsked och avstängning på talan av JO eller JK. Alltså är det inte en fråga regeringen bör uttala sig om.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Thomas Quick

Mer i ämnet