Kökschef Lena Sjöqvist var på plats i Stockholm och tog emot utmärkelsen från White Guide. Foto: Privat

Skolkök kammade hem finaste utmärkelsen

Uppdaterad
Publicerad

Skolkökspersonalen på Tullängsskolan i Örebro har all anledning att sträcka på sig. I veckan prisades deras mat av prestigefyllda White Guide.

Att prisas av White Guide är något som alla i mat- och restaurangbranschen drömmer om. Skolkök är inget undantag. Så när White Guide tidigare i veckan utsåg Restaurang Tullängen på Tullängsskolan i Örebro till Årets Klimatkök jublades det bland personalen.

– Vi visste bara att vi var nominerade när vi åkte upp till galan, säger kökschef Lena Sjöqvist. Att vi skulle vinna kom som en överraskning! Just nu är vi både malliga och stolta.

Modern och miljövänlig mat

De elva i personalen har arbetat mycket aktivt med att utveckla maten som serveras till skoleleverna. Idag är det mer vegetarisk mat och råvaror som i större utsträckning är KRAV-certifierade och ekologiska.

– Jag skulle säga att vi gör modernare mat som är mer miljövänlig och mer näringsriktig, säger Lena Sjökvist.

Elever har strejkat

Samtidigt har elever på skolan uttryckt missnöje med att det inte serveras kött tillräckligt ofta. P4 Örebro rapporterade att flera elever i maj 2017 strejkade för att få mer kött på tallriken.

Men enligt Lena Sjöqvist handlar det om ett mindre antal elever på skolan.

– Det är ett fåtal elever som har fått stort utrymme, säger hon. Men vi följer de rekommendationer som Örebro kommun har satt upp och dessutom handlar det om att ta ett miljömässigt ansvar. Vi måste äta mer vegetariskt för miljöns skull.

Finaste kvittot

Att restaurangpersonalen nu fått en prestigefull utnämning har inte övertygad alla elever. Det har till och med förekommit kommentarer om att man inte förtjänat priset.

– Det är tråkigt att de inte gillar maten, konstaterar hon. Vi serverar kött tre dagar i veckan och varm, tillagad vegetarisk mat varje dag. Dessutom finns det gott om grönsaker vid salladsbordet. Nu har vi dessutom det finaste kvitto man kan ha på att vi lagar bra mat, vilket de flesta elever håller med om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.