Polishuset i Täby är avspärrat efter att en man uppträtt hotfullt mot polis och sedan blivit skjuten. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX

Man skjuten av polis i Täby

Uppdaterad
Publicerad

Polisen sköt under lördagsmorgonen en man i benet utanför polisstationen i Täby norr om Stockholm. Mannen ska ha uppvisat ett vapenliknande föremål och uppträtt hotfullt. Polisens bombgrupp kallades till platsen, men inget farligt föremål hittades.

– Strax innan klockan sex i morse fick vi ett larm om att en man iförd hjälm och skyddsväst uppträdde hotfullt utanför polisstationen. Han ska även ha uppvisat ett vapenliknande föremål, säger Anna Westberg presstalesperson vid Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

– När polisen kom till platsen uppfattade de mannen som mycket hotfull och fattade beslut om att öppna verkanseld och polisen sköt mannen i benet, sägen hon.

Mannen är gripen och och förd till sjukhus, hans skador är inte livshotande.

Bombskyddet tillkallades

– Vi fick också uppgifter om att mannen hade något farligt föremål på sig och därför tillkallades även nationella bombskyddet till platsen.

Polisen fann inget farligt föremål på platsen och avspärrningarna har minskats ner. Nu pågår en vanlig kriminalteknisk undersökning där polisen pratar med vittnen och boenden i området. Förhör ska även hållas med den skottskadade mannen.

En förundersökning har inletts gällande grovt vapenbrott och grovt olaga hot. En särskild polisåklagare kommer utreda polisens våldsanvändning i samband med händelsen, något som sker enligt rutin när polisen avlossat sitt vapen.

Mannen är nu anhållen misstänkt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.