Folke Bernadotteakademiens generaldirektör Sven-Eric Söder. Foto: SVT

”Skulle inte tagit jobbet om jag tvingades bo i Kramfors”

Uppdaterad
Publicerad

Att bo och verka i Stockholm är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb. Det säger Folke Bernadotteakademiens generaldirektör Sven-Eric Söder. Bara 27 av myndighetens 90 anställda bor på orten den blivit lokaliserad till.

Folke Bernadotteakademien i Kramfors är en av de cirka 100 statliga förvaltningsmyndigheter som finns utanför huvudstaden. För hela Sverige ska ju inte bara kunna leva utan också kunna ledas från andra orter än Stockholm, så är det i alla fall tänkt.

Men av myndighetens drygt 90 anställda finns bara 27 i Kramfors. Generaldirektören och stora delar av ledningen sitter i Stockholm.

#svthelasverige

– Om jag ska ta mitt arbete på allvar att leda och driva den här verksamheten och se till att Folkebernadotteakademien fortsätter utvecklas, då gör jag gör mest nytta genom att vara stationerad i Stockholm, säger generaldirektör Sven-Eric Söder.

Han lyfter fram närheten till Utrikesdepartementet, Försvarsmakten samt utländska ambassader som fördelarna med att bo och verka i Stockholm.

– Men jag arbetar tätt tillsammans med våra fina kollegor i Kramfors, tillägger han.

Han tror att ett krav på att flytta ledningen till orten skulle innebära att regeringen blev utan de kandidater den egentligen ville ha.

Skulle du ha tagit jobbet om det fanns ett krav att flytta till Kramfors?

– Nej!

Hur är läget på din ort? Kolla själv på vår karta.

Så gjorde vi undersökningen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svthelasverige

Mer i ämnet