Fjorton varningar för ishalka ligger ute hos SMHI.

SMHI varnar för ishalka i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen la SMHI ut klass 1-varningar för halka både på västkusten och i norra delen av landet. Totalt 14 varningar publicerades.

Efter en period med snöfall och regn på många håll varnar nu SMHI för att det kan bli halt på vägarna.

– Vi har fått ett nederbördsområde över landet och det faller i form av regn och blötsnö. Samtidigt ligger temperaturerna på vägbanorna på minussidan på flera håll och det gör att det kan frysa till snabbt, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog SMHI.

14 klass 1-varningar ligger ute

– Men med tanke på väderläget vi är inne i är det inte helt oväntat att vi går ut med så här många varningar, säger Alexandra Ohlsson.

Varningarna gäller främst under söndagseftermiddagen. Framåt kvällen väntas mildare luft dra in, nederbörden väntas dra bort och temperaturerna vid vägytorna kommer stiga.

Nio personer i olycka

Under söndagens tidiga eftermiddag kom flera larm om olyckor.

Bland annat i Hagfors där två bilar frontalkrockat och två personer fått köras till sjukhus. Totalt nio personer, varav tre barn, ska ha funnits i de två bilarna.

– Vi har två olyckor i Värmland. Jag vet att det var halt på platserna så sannolikt har halkan haft betydelse, säger Mats Öhman, presstalensman polisen till SVT Nyheter Direkt.

Hur ska man bete sig i trafiken?

– Det är aldrig halkans fel, det är alltid den mänskliga faktorn som gör att det blir olyckor. Man måste anpassa hastigheten efter väglaget.

Flera olyckor även på andra håll

I Sälen inträffade två trafikolyckor under kort tid på söndagseftermiddagen. Totalt är åtta personer ska vara inblandade, enligt polisen, men ingen av dem ska ha fått allvarliga skador.

Under eftermiddagen körde flera bilar av vägen i Västra Götaland och där varnade även polisen för extremt halt väglag.

– Det är väldigt halt på många platser i regionen nu, så det gäller att ta det lugnt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i Väst.

Strax efter klockan 14 var ytterligare sex bilar inblandade i en kollision, denna gång på riksväg 40.

Enligt SOS Alarm är sju enheter från räddningstjänsten på plats, även en ambulanshelikopter har tillkallats.

Här har SMHI utfärdat varningar

I följande områden har SMHI utfärdat klass 1-varningar för ishalka.

Norrbottens län: Norra Lapplandsfjällen, inlandet och kustlandet.

Västerbottens län: Södra Lapplandsfjällen, inlandet och kustlandet.

Jämtlands län: I framför allt norra länet och Jämtlandsfjällen.

Värmlands län: I södra delen av länet.

Västra Götalands län: Norra Västergötland, inre Dalsland, Bohuslän, Göteborg, sydväst om Vänern, Sjuhäradsbygden och Göta älv.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.