Smittspridningen ökar kraftigt i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset tycks ha tagit fart igen i Europa där flera länder förbereder sig för en andra våg av smittan genom att införa nya restriktioner. Men, det har lett till protester och demonstrationer då många är trötta på restriktioner. 

Antalet coronasmittade har skjutit i höjden den senaste veckan i stora delar av Europa, även om antalet döda eller personer i intensivvård inte har stigit på samma sätt.

– Det är faktiskt så att i flera länder har man nu satt rekord i bekräftade nya fall, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

– Spanien har det tufft. Frankrike, Slovakien, Holland och Polen hör till de länder som satt rekord i veckan.

De europeiska rekordnoteringarna har duggat tätt under veckan. I Frankrike, som hittills haft närmare en halv miljon smittade och över 30 000 avlidna, meddelade myndigheterna i torsdags att 16 096 nya fall rapporterats under det senaste dygnet. Det är nästan 2 600 fler än den tidigare högsta noteringen.

I fredags meddelade både Polen, Slovakien och Israel att smittan ökat till nya rekordnivåer. I Israels fall handlade det om 7 500 nya smittfall – den högsta siffran hittills under pandemin och tredje dagen i rad med fler än 7 000 nya fall.

Nya restriktioner leder till protester

Den ökade smittospridningen har också lett till att många länder känt sig tvingade att införa nya restriktioner och till viss del åter stänga ned delar av samhället. I Spanien har stora delar av landet, inklusive huvudstaden Madrid, delvis stängts ned och i Frankrike har allmänna sammankomster i vissa städer, däribland Paris, begränsats till tio personer och öppettiderna på restauranger och barer begränsas.

Även i Storbritannien, som har Europas högsta officiella dödssiffra med över 42 000 bekräftade dödsfall, har man sett sig tvingade till nya restriktioner. Barer och restauranger tvingas stänga redan klockan tio på kvällen och ett förbud mot offentliga sammankomster över 15 personer har införts.

Men hos många européer verkar tålamodet med nedstängningarna vara på upphällningen. I London drabbade demonstranter och polis samman på lördagen och flera uppges vara skadade. Också i Frankrike har det varit protester i veckan.

Protester och ett trytande tålamod är också något som ligger helt i linje med vad David Boati upplevt när han rest runt i Europa de senaste veckorna.

– Jag hör fler och fler som knorrar nu och man försöker hitta kryphål för att slippa reglerna, säger han.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.