Demonstranter: ”Ni kan stoppa upp coronaviruset i röven” Foto: Justin Tallis/TT

Våldsamma protester mot coronarestriktioner i London

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer samlades på Trafalgar Square i centrala London på lördagen för att protestera mot regeringens nya coronarestriktioner. Minst fyra poliser uppges nu ha skadats och tio personer har gripits efter sammandrabbningar på platsen.

– Det finns en stor frustration, säger polischefen Ade Adelekan.

Protesterna inleddes stillsamt men senare under eftermiddagen bröt tumult ut. Enligt Sky News har demonstranter kastat flaskor mot poliser på plats, som svarat med att använda sina batonger mot demonstranterna. Både poliser och demonstranter har skadats, skriver tidningen.  

– Jag vet att det finns en stor frustration, men reglerna har skapats för att skydda befolkningen från ett dödligt virus. Genom att många samlas och ignorerar den sociala distanseringen riskerar de sin egen hälsa och hälsan hos sina nära och kära, säger polischefen Ade Adelekan till nyhetsbyrån AP.

Som en följd av den ökade smittspridningen har regeringen meddelat att barer och restauranger tvingas stänga redan klockan tio på kvällen. Dessutom införs hårdare krav på att bära munskydd och ett förbud mot offentliga sammankomster över 15 personer, demonstrationer har dock undantagits.

Högsta dödssiffran i Europa

Vid 18-tiden på lördagskvällen meddelade Londonpolisen att minst fyra poliser har skadats och tio personer gripits i samband med demonstrationerna, uppger TT.

”Vi vill vara tydliga, denna protest är inte längre undantagen från reglerna”, skriver Londonpolisen på Twitter.

Två av de fyra skadade poliserna har fått uppsöka sjukhus, enligt Londonpolisen.

Det är inte första gången Londonborna protesterar mot åtgärderna. Förra veckan ägde lika stora demonstationer rum på torget, under vilka ett antal poliser skadades lindrigt när en mindre grupp deltagare blev våldsamma. Kritikerna menar att regeringen fattat beslut utan godkännande av parlamentet och att åtgärderna inte står i proportion till hur stort hotet från coronaviruset faktiskt är.

Storbritannien har Europas högsta officiella dödssiffra med över 42 000 bekräftade dödsfall. Antalet nya smittofall i landet har dessutom stigit i rask takt under de senaste veckorna. London är särskilt drabbat och invånarna riskerar därför att sättas under ännu hårdare restriktioner om den negativa utvecklingen fortskrider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.