Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tak för deltagarantal vid bröllop och begravningar, munskyddskrav och bordsserveringskrav. Det var några av restriktionerna som premiärministern Boris Johnson presenterade. Foto: EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ytterligare restriktioner i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att tillåta publik på sportarrangemang från och med den 1 oktober kommer att pausas, det säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett tal på tisdagen.

Man inför också en gräns för max 15 personer för offentliga sammankomster som bröllop.

– Det handlar inte om någon fullskalig nedstängning som i mars, men vi står inför ett vägskäl och vi måste agera nu, säger Boris Johson.

Om inte radikala åtgärder vidtas kan coronaviruset kräva hundratals liv varje dag om någon månad, varnar han.

Boris Johnson säger att den ökade smittspridningen främst syns hos unga vuxna, men att man samtidigt ser att det sprider sig till äldre människor vilket betyder mer tryck på sjukvården och ökad dödlighet.

Ska stänga 22:00

De nya restriktionerna kommer efter att smittspridningen åter tagit fart, speciellt i norra delarna av England och två av Storbritanniens främsta vetenskapliga rådgivare har varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte snabba åtgärder vidtas.

I sitt tal i underhuset meddelar också Boris Johnson att pubar, barer och restauranger kommer att tvingas stänga redan klockan 22 på kvällarna, från och med torsdag. Dessutom kommer endast bordsservering att tillåtas.

De nya reglerna kan komma att gälla i ett halvår, enligt Johnson. 

Boris Johnson uppmanar också alla i England att arbeta hemifrån om det är möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet