Utplånade samhällen efter de dödliga tromberna

Uppdaterad
Publicerad

Ett intensivt sök- och räddningsarbete fortsätter i de sydstater som drabbades av fredagens dödliga tornados. Minst 25 personer har omkommit.

Dagen efter ovädret letar räddningspersonal i Mississippi vidare bland nedfallna träd, bråte och förstörda hus i jakten på överlevande som blivit instängda.

Som störst är förödelsen i det lilla samhället Rolling Fork nordväst om Jackson. Orten som en gång var hem åt omkring 2 000 invånare är dagen efter virvelstormen i stort sett utplånad.

– Hur någon lyckades överleva det här kan jag inte förstå, säger Rodney Porter, som själv bor några mil utanför Rolling Fork.

– En del hus är helt borta, andra hus staplade på varandra med bilar ovanpå dem, säger han.

Hittills har 25 personer omkommit och dussintals har skadats i de tornados som drog fram under fredagskvällen. Värst drabbat är områden kring Mississippideltat, som räknas som en av de fattigaste delarna i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.