Olga Tokarczuk mottagning av Nobelpriset i litteratur kommer inte att sändas i polsk tv. Foto: Martin Meissner / TT

Statlig polsk tv skippar sändning av Nobel

Uppdaterad
Publicerad

När författaren Olga Tokarczuk på tisdag tar emot Nobelpriset i litteratur kommer få i hemlandet Polen kunna ta del av det. Den polska public service-kanalen TVP kommer inte att sända prisceremonin, skriver Dagens Nyheter.

Under timmarna då ceremonin pågår sänds i stället bland annat en sitcom-serie, en dokusåpa, och en långfilm, skriver tidningen.

Sedan det konservativa nationalistpartiet Lag och rättvisa (PIS) tog makten 2015 har tonläget i tv-bolaget TVP förändrats till att bli mer regeringsvänligt och kontrollerat, har experter tidigare vittnat om för TT.

Tokarczuk retar upp Polens nationalister

Olga Tokarczuk har samtidigt i flera års tid retat upp Polens nationalister genom att öppet avglorifiera den polska historieskrivningen.

Polens regering har tidigare blockerat henne från den lista över kulturarbetare som har rätt till statligt stöd för lansering utomlands.

Protester mot beslutet

Potester mot att prisceremonin inte sänds i Polen hörs från flera håll. Bland annat från senatorn Bogdan Zdrojewski från oppositionella Medborgarkoalitionen (KO).

”Vad är det makthavarna är rädda för? Sin landsmaninna?”, säger han i ett uttalande, uppger DN.

Ett upprop för att Nobelceremonin ska sändas i polsk tv sprids nu även på nätet, enligt DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.